Pulla.

 

Laskiaispulla & voisilmäpulla.

Sunnuntaina on sopivasti laskiaissunnuntai (ei unohdeta laskiaistiistaita, saa syödä vielä lisää pullaa!) eli hyvä tekosyy vähän herkutella! Lapsena oli niiiiin maailman parasta, kun sai laskiaispullaa, ihan ite tehtyä tietty.

Peruspullahan on suhteellisen helppo leivottava. Mä tein taikinan, jolla tuli 12 hyvän kokoista pullaa. Osasta tein laskiaispullia ja osasta mun lempipullia eli voisilmäpullia. En ennen oikein tykännyt leipoa pullaa, muistan vaan jotkut pieleen menneet yritykset, kun taikina ei oo onnistunut ja siinä on sitten hermot ja taikinat lentänyt tyyliin ikkunasta. Mun mielestä leipominen on vähän sellasta poppamiesten hommaa, mutta harjoitus tekee mestarin! Nykyään tykkään leipomisesta, vaikka välillä oliskin hermot koetuksella (vai mitä Eero?) 😀

 

 

Ohje:

10-12 isoa peruspullaa

3 dl maitoa
50 g hiivaa
1 tl suolaa
1 dl sokeria
1 muna
1 tl kardemummaa
8 dl vehnäjauhoa
100 g voita

+ 1 muna voiteluun

+ päälle raesokeria, mantelirouhetta tai tomusokeria

Ota leipomistarvikkeet huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen leipomista.

Liota hiiva lämpimään maitoon, sekoita joukkoon, muna, sokeri, kardemumma, suola ja jauhoja pikku hiljaa. Alusta ja lisää loppuvaiheessa pehmeä voi. Vaivaa tasaiseksi ja kimmoisaksi. Anna kohota n. 30 min. liinalla peitettynä lämpimässä. Leivo pulliksi, nostata pullat hyvin liinan alla. Voitele munalla. Ripota päälle raesokeria ja/tai mantelirouhetta tai koristele valmiit pullat tomusokerilla. Paista 225 asteessa n. 8- 12 min.

Mä lisäsin taikinaan loppuvaiheessa vielä vähän jauhoja, että tuli sopiva. Sitten vaan antaa pullien jäähtyä ja halkaistun pullan väliin heitetään mansikkahilloa ja kermavaahtoa, nam!

 

 

Voisilmäpulla:

Mä tein siis osasta taikinaa voisilmäpullia, eli muuten sama, mutta ennen paistamista tee näin:

Tee pullien keskelle syvennykset sormella. Voitele pullat munalla.
Lisää koloihin n. 1 tl voita + 1/2 tl sokeria + 1/2 tl vehnäjauhoja.

Mua epäilytti toi vehnäjauho, mutta niin se vaan näemmä kuului tehdä, en tosin tainnut ihan 1/2 tl laittaa. Ja tuli sairaan hyviä!

 

 

 

 

Ihanaa, huomenna on jo perjantai!

Mukavaa ja oikein sellaista laskiaispullantuoksuista viikonloppua kaikille! 🙂

 

Jaa: 

2 kommentti

  1. mipu says: Vastaa

    Nam pullaa :p

    1. Maria says: Vastaa

      njam njam 😛

Vastaa

(osoitetta ei julkaista)